freeones board
Адрес: г. Киев, ул. Тарасовская, 30
тел.: +38 (050) 671-55-67

watchers web

Чи можна не платити оренду за приміщення під час карантину?

Чи можна не платити оренду за приміщення під час карантину?
Рада віднесла карантин до форс-мажорних обставин. Згідно із законодавством, сторона, яка зазнала впливу форс-мажору, звільняється від відповідальності за невиконання та/або неналежне виконання своїх зобов’язань. Однак, форс-мажорні обставини звільняють лише від відповідальності, передбаченої за їх невиконання (пеня, розрив договору), але не звільняють від виконання зобов’язань за договором (оплати орендної плати).
При цьому, відповідно до Цивільного кодексу, орендар може вимагати зменшення плати або бути звільнений від орендної плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає. Карантинні заходи якраз і є такою обставиною. На жаль, уряд не дав чітких критеріїв для визначення неможливості використання приміщення за призначенням. Однозачно трактується тільки ситуація, в якій орендодавець повністю закрив доступ до приміщення за своєю ініціативою (як це зроблено в ТРЦ). В інших випадках карантин швидше за все тільки частково обмежує використання приміщення (наприклад, кафе і ресторани, що працюють на винос). Навіть якщо ви все ще користуєтеся приміщенням, або орендодавець відмовляється переглянути ставку, розмір орендної плати може зменшитися за рахунок скасування в березні та квітні земельного податку та податку на нерухомість за нежитлові приміщення. Ми рекомендуємо відправити орендодавцю лист з проханням переглянути або звільнити від плати за приміщення на період карантину у зв’язку з неможливістю використання в цей період. Приблизний шаблон такого листа.
 
від «__» ____ 2020
Директору ______
ФОП _____
 
У зв’язку з введенням загальнонаціонального карантину повідомляємо вас, що на час карантину ФОП _____ не використовує приміщення, організував та повністю перейшов на віддалену роботу /припинив діяльність на час карантину/. Приміщення в даній ситуації не використовується за призначенням, що робить оренду витратною і нераціональною. Враховуючи скасування земельного податку, що використовується у господарській діяльності, та податку на нерухомість за нежитлові приміщення на період дії карантину, а також відповідно до ст. 762 Цивільного кодексу, пропоную затвердити знижку на оренду приміщень в розмірі __% /прошу відмінити орендну плату за приміщення/ на період карантину (з 18 березня 2020 року до його офіційного завершення).
 
_______________ __________
ПІБ підпис
ЄСВ за березень та квітень скасували, що робити, якщо внесок був сплачений до цього?
Якщо підприємець вже сплатив ЄСВ за березень та квітень, то у нього виникне авансова переплата, яка може бути використана в рахунок сплати майбутніх платежів. При заповненні річного звіту з ЄСВ за 2020 рік рядки «березень» та «квітень» повинні залишитися порожніми.
Чи звільняється підприємець від сплати ЄСВ за найманого працівника на період дії карантину?
Підприємець звільняється від сплати ЄСВ за березень та квітень тільки за себе. Сплата ЄСВ при нарахуванні заробітної плати працівнику є обов’язковою.
Чи можна не платити заробітну плату найманому працівнику під час карантину?
Рада поки не прийняла закон, який би надавав пільги роботодавцям при виплаті заробітної плати на період карантину. Тому на час карантину роботодавець як зазвичай виплачує заробітну плату найманому працівнику. Єдине нововведення — це надання працівникові відпустки без збереження заробітної плати на весь час карантину (тільки за умови, що працівник добровільно написав заяву на таку відпустку, а не за бажанням роботодавця). Раніше працівника можна було відправити у таку відпустку не довше, ніж на 15 календарних днів.

Насколько публикация полезна?

Нажмите на звезду, чтобы оценить!

Средняя оценка 0 / 5. Количество оценок: 0

Оценок пока нет. Поставьте оценку первым.

official site www.damplips.cc angry orchard.
Contact Form Powered By : XYZScripts.com
Связаться с нами
sms
phone
email
viber